როგორ გავაუმჯობესოთ ელექტროდით შედუღების ტექნიკა? |
როგორ გავაუმჯობესოთ ელექტროდით შედუღების ტექნიკა? |
შედუღების პროცესი იყენებს ელექტროენერგიას სითბოს შესაქმნელად ლითონების დნობისთვის და ამ ლითონების შეერთებისთვის.
ჩხირით შედუღებას აქვს მრავალი უარყოფითი მხარე, როგორიცაა დაბალი ეფექტურობა, საჭიროებს გამოცდილ პროფესიონალს და არაპრაქტიკულია თხელი ლითონებისთვის. ჩხირის შედუღებას აქვს რამდენიმე ძალიან გავრცელებული პრობლემა, როგორიცაა გაფცქვნა, საერთო და არასასურველი გვერდითი ეფექტი ფორიანობით, დაქვეითებით, დეფორმაციით, ბზარებით, წიდის ჩანართებით, არასრული შედუღება და მავთულის მიწოდების დაგვიანება.
ახალი შედუღების აპარატები, ცნობილია როგორც რკალის შედუღების აპარატი (SMAW) და ნამდვილად რთულია შესასწავლად. გამოცდილი შემდუღებელი ერთხელ მუშაობისას სწავლობს ჩხირით შედუღებას მარტივად.
დამწყებმა შემდუღებელმა, რომელსაც სურს ჩხირით შედუღებისას უკეთესი შედეგის მიღწევა, ყურადღება უნდა მიაქციოს შედუღების შედეგების გაუმჯობესების ძირითად ხუთ წესს. ეს არის შედუღების აპარატში მიმდინარე პარამეტრი, რკალის სიგრძე, მოძრაობის კუთხე, სიჩქარე და ელექტროდების მანიპულირება.
დასაწყისისთვის, ჩხირით შედუღებისას, პირველ რიგში, გაასუფთავეთ ზედაპირი მავთულის ჯაგრისით უკეთესი შედეგისთვის. სამუშაო დამჭერისთვის ადგილი სუფთა უნდა იყოს. რკალის უკეთესი ხარისხის შესანარჩუნებლად საჭიროა სტაბილური და კარგი ელექტრო კავშირი.
მკაცრად უნდა დაიცვათ შემდეგი პუნქტი, რათა გააუმჯობესოთ შედუღების პროცესი ყოველი მომდევნო შედუღებისას.
ნაბიჯი 1: მიმდინარე პარამეტრი შედუღების აპარატში
ელექტროდის მწარმოებელი აწარმოებს სხვადასხვა ელექტროდებს, ამიტომ დენის პარამეტრი უნდა შეარჩიოთ იმის მიხედვით, თუ რომელ ელექტროდს აირჩევთ შესადუღებლად. ელექტროდის არჩევანი გადაწყვეტს, აირჩევთ DC დადებითს (DCEP), DC უარყოფითს (DCEN) თუ AC/ ალტერნატიულ დენს შედუღების აპარატისთვის.
სხვადასხვა შედუღების აპარატი აღჭურვილია ერთი ან ორი რეჟიმის შედუღების შესაძლებლობით, ასე რომ თქვენ ირჩევთ ელექტროდს მანქანის სპეციფიკაციისა და შედუღებასთან თავსებადობის მიხედვით.
ორივე ტიპის შედუღების აპარატი აწარმოებს რკალის განსხვავებულ მახასიათებლებს და გამოიყენება სხვადასხვა მიზნებისთვის. სქელ მასალას სჭირდება DC+, რადგან ის უფრო მეტ შეღწევადობას იძლევა, ხოლო AC+ კარგია, როდესაც თხელ მასალებს ვადუღებთ იმავე ამპერით ნაკლები შეღწევადობის გამო.
მას შემდეგ რაც დენის კონფიგურაციაა შეარჩევთ თქვენს სვარკის აპარატში, საჭიროა ამპერაჟის დაყენება. ამპერის საწყისი წერტილი ელექტროდის დიამეტრის 1 ამპერ/0.03 სანტიმეტრია. თქვენ უნდა დააყენოთ ამპერი თქვენი შედუღების აპარატის რკალის მახასიათებლების მიხედვით. თქვენ შეგიძლიათ გაზარდოთ ან შეამციროთ ამპერი საჭიროებისამებრ.
ნაბიჯი 2: შედუღების აპარატი და რკალის სიმძლავრე
რკალის შედუღება ასევე ცნობილია, როგორც მუდმივი დენის შედუღების პროცესი, რადგან თქვენი შედუღების ძაბვის კონტროლი პროპორციულია რკალის სიმძლავრისა.
შედუღების აპარატში სტაბილური რკალის შენარჩუნება არის ჩხირით შედუღების დამახასიათებელი ნიშანი. თუ შეამჩნევთ, რომ ელექტროდი ვერ უმკლავდება შედუღბას, ნიშნავს რომ რკალის სიმძლავრე მოკლეა. მძლავრი რკალის შემთხვევაში, შეიძლება მიიღოთ გადაჭარბებული ნაპერწკალი, დაბალი დეპონირება, დაქვეითება და ფორიანობა.
დამწყებებმა, ჩხირით შედუღებისას, ჩვეულებრივ, უფრო მძლავრი რკალით უნდა იმუშაონ, რათა უკეთ გაეცნონ შედუღების აპარატს და მის შესაძლებლობებს. შედუღების პროცესის დანახვის პრობლემების შემთხვევაში, სჯობს თავის მეტად დახრა სცადოთ, ვიდრე რკალის სიმძლავრის გაზრდა.
ნაბიჯი 3: შედუღების აპარატით მუშაობით კუთხე
ჩხირით შედუღების სხვადასხვა ტექნიკა გამოიყენება ბრტყელ, ჰორიზონტალურ და ზედა პოზიციებზე. ჩვეულებრივად უნდა დაიჭიროთ ელექტროდი პერპენდიკულარულ მდგომარეობაში და შემდეგ დახაროთ 5-დან 15 გრადუსამდე.
საუკეთესო შედეგის მიღწევა შესაძლებელია 10-15 გრადუსიანი დახრით მუშობით, ჩხირით შედუღების პროცესში.
ნაბიჯი 4: ელექტროდის მანიპულირება
შედუღება ხელოვნებაა და ყველა თავისებურ შედუღების გზას და ტექნიკას ავითარებს. სვარკის აპარატი მუშაობის თავისებურ ტექნიკას მოითხოვს.
ხანდახან საჭიროა მცირე ტალღური რკალი შესადუღებლად, ამიტომ მანიპულირებადი ელექტროდი საჭიროა სტაბილური, პატარა და ძლიერი მძივის შესაქმნელად, ძალიან ცოტა ნაპერწკლებით, მინიმალური ფორიანობით და წიდის ჩართვით.
ნაბიჯი 5: მუშაობის სიჩქარე
უნდა ეცადოთ მუშაობის სიჩქარე ისე დააყენოთ, რომ რკალი შედუღების აუზის წინა 1/3-ში იყოს. ძალიან დაბალი სიჩქარე წარმოქმნის ფართო, ამოზნექილ მძივს ზედაპირული შეღწევით და ასევე ცივი დაჭერით. ამის ნაცვლად, უფრო დაბალი სიჩქარე ქმნის ვიწრო, ქვემოჭრილ, გვირგვინიან მძივს და არათანმიმდევრულს.
ყველა ზემოაღნიშნული რჩევა და პრაქტიკა გადაგიყვანთ შედუღების აპარატის გამოყენების ახალ ეტაპზე, რათა გააუმჯობესოთ ჩხირით შედუღება და მიიღოთ უკეთესი, ძლიერი, სტაბილური შედეგი.
ეს რჩევები და ხრიკები დაგეხმარებათ მოაგვაროთ ის პრობლემები, რომლებიც შეიძლება შემდუღებელს შეექმნას შედუღების აპარატის გამოყენებისას.
მძიმე და ხისტი ფირფიტები მაღალი გოგირდის და სილიციუმის შემცველობით გაიბზარება შედუღების მცდელობისას. თუ ნამდვილად საჭიროა მათი შედუღება, გამოიყენეთ პატარა ელექტროდი, დაბალი სიჩქარით, რათა შედუღება უფრო ხანგრძლივი დროის განმავლობაში, უფრო მსუბუქი და თანმიმდევრულია.
18-10 ლიანდაგიანი ფოლადის ფურცელს საუკეთესოდ შეუძლია შედუღება 45 გრადუსიანი კუთხით მუშაობისას, მაგრამ არასოდეს გადააჭარბოთ მას 75 გრადუსზე მაღალი ხარისხის შედუღებისასს.
Holst.ge-ზე წარმოდგენილია უამრავი ტიპის, ბრენდის, სიმძლავრის და პროფესიონალური დონის შედუღების აპარატი.
კომპლექტაცია:
Crown-ის შედუღების აპარატი საუკეთესო არჩევანი იქნება ნებისმიერი მოყვარულისა თუ დამწყებისთვის.
უპირატესობები:
კომპლექტაცია:
Schpindel-ის მაღალი სიმძლავრის შედუღების აპარატი, კარგი არჩევანია ნებისმიერი პროფესიონალისთვის.
უპირატესობები:
კომპლექტაცია:
Schpindel-ის ინვერტორული შედუღების აპარატი სრულყოფილი კომპლექტაციით.
უპირატესობები:
კომპლექტაცია:
კიდევ ერთი მაღალპროფესიონალური შედუღების აპარატი Crown-ისგან.
უპირატესობები: