სეკატორი - ინსტრუმენტი, რომლით მუშაობისას არც კი დაიღლებით |
სეკატორი - ინსტრუმენტი, რომლით მუშაობისას არც კი დაიღლებით |
საქართველოში მევენახეობის ისტორია ძვ.წ.აღ. VI ათასწლეულიდან იწყება. არქეოლოგების მიერ აღმოჩენილი ყურძნის წიპწები სწორედ ამ ასაკისაა და უძველესია მთელ მსოფლიოში, რაც კიდევ ერთხელ ამტკიცებს, რომ დიახ, ვაზის სამშობლო საქართველოა!
იმ შორეულ წარსულში რა ხელსაწყოს იყენებდნენ ვაზის გასხვლისთვის, რთული სათქმელია, მაგრამ რაღაც მსგავსი რომ აუცილებლად ექნებოდათ, ამის თქმა დარწმუნებით შეიძლება. აი, დღეს კი ვაზის მოვლისთვის სეკატორი გამოიყენება, თანაც - დიდი წარმატებით. უფრო მეტიც, სეკატორის ელექტროვერსიებიც კი არსებობს, რომლის შეძენაც, სხვა მოდელებთან ერთად, Holst.ge-ზე შეგიძლიათ.
ცნობილია, რომ პირველი სეკატორები 1815 წელს გამოჩნდა. გამოიგონეს საფრანგეთში - ხელსაწყოთი ფრანგები ვაზს სხლავდნენ. სეკატორების მიერ გაკეთებული ჭრილი სუფთა და მოწესრიგებული იყო. დროთა განმავლობაში ინსტრუმენტი გაუმჯობესდა და მალე გამოჩნდა მისი ვარიანტები: ბუჩქის საჭრელი - ფოთლების საჭრელი და ყლორტების საჭრელი.
თამამად შეიძლება ითქვას, რომ დღეს სეკატორი შეუცვლელია ვაზის გარდა, ხილის, დეკორატიული მცენარეების მწარმოებლებისთვის, ასევე, მათთვის, ვისთვისაც ეზოსა და კარ-მიდამოს მოვლა განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია.
სეკატორის კონსტრუქცია იმგვარად არის შემუშავებული, რომ მუშაობისას ადამიანს ხელები არ დაეღალოს. არსებობს ინსტრუმენტის სხვადასხვა სახეობა. როგორც წესი, ორ კატეგორიად იყოფა:
სეკატორები განსხვავდებიან ჭრის სისტემის კონსტრუქციითაც. კერძოდ: ცალმხრივ საჭრელ ხელსაწყოს აქვს ერთი მჭრელი პირი, როგორც წესი, ზედა; ორმხრივს კი - ორი მჭრელი პირი - ზედა და ქვედა.
ასევე, სეკატორები განსხვავდებიან დამზადების წესის მიხედვით: გამოჭედილი ან დაშტამპული ნაწილებისგან დამზადებული. გამოჭედილი სეკატორები, როგორც წესი, უფრო საიმედო და გამძლეა.
სეკატორის შერჩევა იმის მიხედვით უნდა მოხდეს, რა ტიპის ამოცანებისთვის გამოიყენებთ.
მუშაობის დასრულების შემდეგ, ხელსაწყო საგულდაგულო მოვლას საჭიროებს. ეს რამდენიმე ტრივიალურ პროცედურას მოიცავს:
ზემოაღნიშნული პროცედურების ჩატარების შემდეგ, რეკომენდებულია ხელსაწყოს სახელურებზე რამდენჯერმე იმგვარად დაჭერა, რომ ზეთი ყველა მექანიზმში სათანადოდ გადანაწილდეს.